Blybröllop

Irene är kvinnan som går från att vara en mild och behaglig maka och bibliotekarie till ondskefull giftmörderska. Är det nedtryckt ilska och frustration under många år som väcker tankefröet hos Irene? Eller bara slumpen?

blybrollop.jpg

Nog är hennes yrke en bra start för att ta sig an nyfikenheten om bly. Att hon hittar gardiner med blytyngder i fållen är själva uppstarten. Det ena leder till det andra. Strax är hon en fullfjädrad giftkokerska.

Äktenskapet med Horst var något som bara blev. Tomt på passion och kärlek.

Horst framställs som en riktigt trist och fyrkantig typ. Ointresserad av sin fru, ointresserad av livet. Snäser och avfärdar. Håller på med sitt projekt; den perfekta ljudbilden. Tänker och pratar om sig och sitt. Han kör över Irene gång på gång. Avfärdar henne och hennes intressen. Böcker? Nå, Irene har snällt skuffat undan sig själv och sitt. Hon har låtit bli att ta strid.

Irene känner sig lurad på själva livet. Horst ska straffas för att han har stulit det. Straffas med bly.

Sara Paborn har en distinkt berättarteknik och ett distinkt språk. Det flyter lätt. Horst och Irene är ett par i medelåldern på tröskeln till pensionen. Det finns många av dem. Åren som bara rullat på fast allt har gått i stå. Sara Paborn målar upp en lite otäck bild av ett stelnat äktenskap. Tillspetsat förstås.

Att bibliotek spelar med i berättelsen är roligt tycker jag, en kollega på håll. Citaten och avsnittet ur uppslagsböcker är glädjande. Även det lilla bettet av kritik mot de senaste årens trend med att uppfinna biblioteket igen. Läsning? Nä, det räcker inte.

Jag tycker att ”Blybröllop” borde fungera bra som bokcirkelbok. Irenes betraktelser över livet, kärlek och äktenskap är intressanta och tankeväckande. Det finns mycket att diskutera och fundera över. Och den är läsvärd ;-).

 

 

 

 


3 reaktioner på ”Blybröllop

  1. Den där måste jag nog försöka få tag i. Handlingen tilltalar mig. Det avgörande är det du säger om berättartekniken och flytet i språket. Sådant betyder mycket. Så tack för tipset. År den alldeles nyutkommen?

    Gilla

Kommentarer är stängda.