När andetagen blir till luft

Detta är ingen dålig bok. Den är välskriven med många intellektuella resonemang om livet och döden, litteratur och vetenskap. Paulkalanithi

Paul Kalanithi var mitt uppe i livet, karriären som forskande neurokirurg hägrade. Då kommer beskedet att han har en svår cancerform i lungorna. Paul och hans familj blir helt omtumlade. Paul tvingas att fundera över framtiden på andra sätt. Innan beskedet var vägen framåt spikrak.

Som många andra som drabbas av livsavgörande besked väljer han att skriva för att sortera tankarna.

Det jag finner mest intressant är inblicken i den hårda och tuffa vägen för att bli neurokirurg. En kirurg som skär i kroppens viktigaste och känsligaste del – hjärnan. Det är hårda veckor som AT- och ST-läkare, ansvaret blir mer och mer omfattande hela tiden. Samtidigt är arbetsbördan enorm. Vi talar om 100-timmar arbete/vecka.

Så när allt äntligen ska vara raka spåret blir Paul patient.

Efter en tid med behandling sker en kort tid med hopp om några år till. Det går framåt, cancern verkar vara stabil. Han satsar återigen på sin karriär och börjar återgå till att operera. Det är tufft. Svåra smärtor, trötthet, illamående.

Efter en tid med hopp och framtidsplaner tar cancern hans liv.

Människor reagerar och hanterar sjukdom på olika sätt. Några håller fast vid den inslagna vägen. Andra blir sjukdomen. Medan vissa gör helt andra val. Det ena är inte mer rätt än det andra.

Jag funderar dock över varför just denna boken blir översatt till svenska. Pauls öde är tragiskt men för svenska läsare är namnet Paul Kalanithi helt okänt. Det blir bara en titel i en strid ström av bokutgivning.

Men den är alltså inte dålig.


2 reaktioner på ”När andetagen blir till luft

Kommentarer är stängda.