Entry Island

Peter May berättar helst om händelser som utspelar sig på öar. Här heter ön Entry Island och är en av Magdalen öarna utanför Quebec/Kanada. Det finns ingen polis och knappt någon kriminalitet på ön.

img_1866.jpgNu har alltså det första mordet någonsin begåtts. Kriminalaren Sime Mackenzie kallas ut till ön med ett utredningsteam. Med mordgåtan i centrum bredddar sig historien till att handla om Sime Mackenzies privatliv, arbetsliv och hans förfäder.

Hustrun till den mördade mannen heter Kirsty och allt tyder på att hon har mördat sin make. Något händer med Sime när han träffar Kirsty. Det känns som han redan känner henne. Märkliga känslor väller upp. Hans drömmar fylls av berättelser som hans farmor läste för honom som barn.

Drömmarna berättar om det förflutna. Om hans förfader och hans familj på en avlägsen skotsk ö. Deras liv var hårt och fattigt. Ön ägdes av en godsherre som drev bort människorna i de små byarna. Simes förfader var en av dem som tvingades bort. Det finns mörka delar i många länders historia. Så även i Skottlands.

Långa delar av boken handlar om Simes förfader och hur hans öde formades. Det är nästan som om Peter May tappar bort sig i det förflutna och låter det ta över. Dessa delar är mer rapsodiskt skildrade och saknar trovärdig gestaltning. För mig blir det något jag snabbt vill ta mig igenom.

Mordgåtan i nuet hamnar lite i skymundan men det är där Peter May har lagt sin berättarenergi.

Att låta samtid möta dåtid är något av Peter Mays signum.

Entry Island håller dock inte samma klass som Lewis-trilogin. Tycker jag.

 

 


En reaktion på ”Entry Island

Kommentarer är stängda.