Ella Werner

Mats Ahlstedt, nytt författarnamn för mig. Tidigare oläst. Så kom det ett läsex av ”Öga för öga, tand för tand” från Bokfabriken. Intressant.

Jag ville verkligen gilla den här boken som beskrivs som en psykologisk thriller på baksidan. Det är också andra boken om Ella Werner, gärningsmannaprofilerare vid Göteborgspolisen.

Handling anknyter till det som hände i förra boken. Ellas make Leonard omkom i en bilolycka och är död och begraven. Ella är fortfarande fruktansvärt rädd för Leonard fast tio år har passerat.

Denna bok inleder med att en bil sprängs i luften. Bilen tillhör en läkare, Axel Widell, som omkommer i dådet. Attentatet är starten på bokens fall som grenar ut sig i IS, illegalt kortspel, yrkeskriminella och Leonards bilkrasch för tio år sedan.oga-for-oga-tand-for-tand

Tyvärr så griper inte handlingen tag. Man förblir ointresserad av hur det ska gå. Dessutom är det rörigt med handlingen utifrån två olika unga kvinnors perspektiv. Varannat kapitel är Ellas, varannat Toves en hemvändande frilansjournalist. Båda  gräver i samma utredning från olika vinklar som ibland sammanfaller.

Det finns scener som är spännande men samtidigt konstigt osannolika. Jag tappade alltså intresset även om jag verkligen försökte ta till mig boken. En fjärdedel förblev oläst.

Det verkar som många författare inte vågar lita på att en röd tråd räcker i intrigen utan måste peppra på med flera spretande grenar. Dessutom slänger man in många namn alldeles för många olika namn. Det blir svårt att hålla reda på. Att ha med två snarlika efternamn som Werner och Widell är knappast lyckat.

Sammantaget blev ”Öga för öga, tand för tand” en besvikelse. Tyvärr.