Tidsklyftan

”Tidsklyftan” är Jeanette Wintersons tolkning av Shakespeares ”En vintersaga”. Mycket pedagogiskt inleds boken med en snabb genomgång av originalet ”En vintersaga”. Det är ett bra grepp. Man får huvudlinjen i dramats handling klar för sig.

Originalet följs av covern.

Covern utspelar sig i samtiden. Den kraftfulle, mäktige finansmannen Leo får alltid sin vilja fram. Oavsett vad det gäller.

OmslagsbildMiMi är hans fru och mor till sonen Milo. MiMi är vacker, bedårande och en gudabenådad sångerska. En stark kvinna med egen karriär. Men även starka kan knäckas.

Xeno har funnits i Leos liv sen barndomen. Xeno och MiMi är goda vänner. Alltför goda vänner anser Leo.

MiMi är gravid och Leo blir alltmer övertygad om att Xeno och MiMi har en kärleksaffär och att Xeno är far till barnet. Ett klassiskt triangeldrama. Blind av svartsjuka och ursinne arbetar Leo upp ett raseri. Han förvandlas till en vanvettig galning bortom allt förnuft. Hans ursinne får katastrofala följder och slår sönder livet för flera människor under många år. Inte minst hans eget.

Originalet liksom covern är en saga. Det finns hjälpare. Föräldralösa barn. Dramatik. Kärlek och förlust. Sorg och död. Ett öde som samverkar och leder fram till sanningen. Till slut.

Det är en berättelse utöver det vanliga. Hisnande och förfärlig på samma gång. Wintersons cover smyger tätt intill originalet. Samtidigt är covern en ny berättelse.

Boken avslutas med Wintersons egna ord om Shakespeare och ”En vintersagas” speciella betydelse för henne.

”Tidsklyftan” ingår i Hogarth Shakespeare-projekt. Ett projekt där moderna författare tolkar Shakespeare på nytt.