To kill a mockingbird

En sommar blev det dags att äntligen läsa ”To kill a mockingbird” av Harper Lee. Boken gavs ut 1960 i USA och räknas till en av de amerikanska klassikerna.

to-kill-a-mockingbird”To kill a mockingbird” är toppklass(!). Flickan Scout för ordet, berättar om sin vardag och hur hon upplever allt. Hennes far, Atticus är änkling. Scout har sin äldre bror Jem, hennes idol och förebild, som barn hänger de ihop och leker jämt. En annan viktig person i hushållet är Calpurnia, den svarta hushållerskan.

Familjen lever sedan generationer tillbaka i det lilla samhället Maycomb, Alabama. Maycomb är en sömnig småstad i amerikanska södern. Inte större än att alla känner alla. Här råder oskrivna seder och bruk. En Maycomb-bo har detta i ryggraden. Samhället har tydliga sociala skikt; tjänstemän, stadsbor, bönder, arbetslösa, fattiga och svarta (en sort för sig). Atticus är advokat för staten, så familjen finns i det övre samhällskiktet.

Bokens kärna är barndomsskildringen. Scouts egna tankar och funderingar om det som händer. Frågor om varför det sker. Med öppna och oskyldiga ögon blir hon vittne till mänskligt beteende som förvirrar och väcker många svåra frågor.

Atticus tilldelas uppdraget att som advokat försvara en svart man anklagad för våldtäkt på en vit ung kvinna. Den vita unga kvinnan tillhör en familj som idag kallas ”white trash”. White trash befinner sig långt ner på samhällsstegen. Som vita är de ändå bättre än svarta.

Detta försvarsuppdrag startar en serie obehagliga händelser. Harper Lee har fångat den amerikanska södern i ett nötskal. Den öppna rasismen, fördomarna, hatet, kärleken, den sociala skiktningen, lynchmobbarna och den polerade ytan. Mänskligt beteende som bäst och värst.

Absolut en klassiker och rekommenderad läsning!