Kolibri

Anna Fekete är ett nytt namn att räkna med bland kriminallitteraturens snutar. ”Kolibri” är första boken om Anna Fekete av Kati Hiekkapelto. Hon är nyutbildand kriminalare och tillbaka i den finska kuststad där hon växte upp för att börja sin första anställning.

Annas familj flydde kriget i Jugoslavien och Finland blev deras nya land. Anna har gjort allt för att bli finsk och skaka av sig sin bakgrund. Nu är hon alltså polis och mitt i sin första mordutredning.Bild 2017-05-03 kl. 13.50

Hennes partner Esko är en otrevlig typ, alkoholiserad och uppfylld av rasistiska fördomar. Han är en bra polis men gör inte mycket för att välkomna Anna i jobbet; tvärtom.

En ung kvinna har mördats på ett våldsamt sätt i ett joggingspår. Det blir upptakten till en komplex utredning. Fler mord tyder på att en seriemördare är i farten. Samtidigt larmar en ung kurdisk flicka polisen och man misstänker att flickan ska tvingas till äktenskap eller dödas för sitt trots.

Familjen blånekar till allt och flickan vågar inte säga något.

Den här första tiden med nytt jobb, mordutredning, sitt ursprung, misstankar om tvångsgifte – allt blir en psykiskt påfrestande röra för Anna. Hon är nära att bränna ut sig.

Mordgåtan är komplex. Man får vänta tills den spännande och oväntade upplösningen får alla bitar att falla på plats.

Författaren gapar över mycket de parallella fallen. Det blir många namn och mycket trådar att hålla reda på. Det finns stoff till ännu en bok med tvångsgifte och hedersmord som tema. Tycker jag. Gåtan med kolibrin står sig väl på egna ben.

Kati Hiekkapelto har något bra på gång med polisen Anna Fekete. Spännande, bra och läsvärt på flera plan.

Det är alltid intressant med nya nordiska författare. Innan har jag bara läst några titlar om kriminalpolisen Maria Kallio av finska Leena Lehtolainen.

Nordiska länder är lika men ändå olika. En skillnad mellan finskt och svenskt är att det knappt förekommer sexism i de finska deckarna. Män och kvinnor är mer på lika villkor. Så är det inte i svenska deckare. Anser jag i min egen lilla studie.