Till himlen och tillbaka

Den här självpplevda patalogin av Eben Alexander; läkare, neurokirurg och forskare läste jag något år efter att själv ha varit allvarligt sjuk.

”Till himlen och tillbaka” är hans egen berättelse om hur han vaknar en dag, känner sig sjuk. Tänker att det nog bara är en släng av influensa men endast några få timmar senre senare är han medvetslös och hämtas med ambulans till närmaste sjukhus.ebenalex

På sjukhuset hamnar han i koma, en djup koma som varar i sju dagar. Läkarna kommer slutligen fram till att han har drabbats av en ovanlig och allvarlig form av hjärnhinneinflammation. Hans chanser att överleva bedömdes som mycket små.

I detta tillstånd upplever han vad han själv kallar en nära-döden-upplevelse, en färd bortom tid och rum eller som titel säger ”Till himlen och tillbaka”. Som läkare och vetenskapsman avfärdade han tidigare denna typen av upplevelse som något hjärnan fabricerar. Han kände till begreppet och var ibland med om att patienter försökte förmedla upplevelsen till honom. Att det kunde vara något som hände ”på riktigt” ville han inte tro som läkare.

Mirakulöst nog vaknar Eben Alexander upp ur sin koma. Han har efter en tid av rehabilitering kunnat komma tillbaka till ett normalt liv. Något läkarna trodde skulle vara omöjligt. Med sig har han sin unika upplevelse. Numera ser han det som sin mission att berätta och dela med sig av upplevelsen till andra, särskilt andra läkare och vetenskapsmän. Budskapet är att vi är mer än våra fysiska kroppar.

En gripande berättelse, inte minst hur livet ställs på ända från en dag till en annan för hans fru, söner, släkt och vänner. Själv är han ju bortkopplad i sitt djupa koma-tillstånd, men runt omkring honom förbereder sig nära och kära på hans bortgång.

Hur man vill läsa hans erfarenheter av färden i det han kallar andra dimensioner av tillvaron är upp till var och en efter tro och övertygelse.