Denna dagen, ett liv

Sällan har jag läst en biografi så engagerat och intresserat som denna gång. Biografin om Astrid Lindgren; ”Denna dagen, ett liv” av Jens Andersen är väldigt bra. Ett ”måste” för alla med intresse för svensk litteratur.

Jens Andersen följer i stort Astrid Lindgrens liv kronologiskt med barndom, ungdom och senare vuxenlivet. Kärlek, vänskap, föräldraskap och konstnärsskap inget lämnas åt slumpen. Jens Andersen lyckas verkligen med att få Astrid Lindgren att träda fram som människa.astrid

Hon var engagerad i barn, ensamstående mödrar, politik, litteratur, samhället och mycket mycket mer. Hon arbetade jämt (– idog smålänning:-) ). Familjen var central i livet. Lika central som hennes konstnärskap. Det var när hon skrev som hon kände verklig frid och glädje.

Jens Andersen har haft tillgång till hela Astrid Lindgrens efterlämnade arkiv som finns på Kungliga Biblioteket. Han har läst brev, dagböcker, stenogramblock, sett fotografier… och pusslat ihop denna levande och nära bild av Astrid.

Jag är imponerad både av det väl genomförda arbetet och av Astrid Lindgren. Så engagerad, empatisk och rättrådig. Aldrig rädd för att säga ifrån eller tampas med makten. Finns Astrid Lindgrens like idag? Jag vet inte. Men det skulle behövas!