Dotter

Allt är inte amerikanskt på Netflix. Under kategorin Världen runt hittade jag filmen ”Dukhtar”Dukhtar. En film från Pakistan. Dukhtar är urdu för dotter. Filmen handlar om två stammar i bergen med en pågående familjefejd. Blodshämnd. Mycket blod har spillts och fredserbjudandet är att den ene av stamhövdingarna ska få den andres (tioåriga dotter) som brud.

Flickans mor vill inte, vägrar acceptera att lämna sin dotter till en 50 år äldre man. Hon har inget att säga till om men planerar i hemlighet att rymma med flickan.

Dottern är ju bara ett barn. Barnsligt och oskyldigt. Det går inte att föreställa sig henne som klädd till brud jämte en ”morfar”.

Modern flyr från byn med dottern samma dag som de kommer för att hämta henne. Flykten är spännande. Man önskar att allt ska gå väl. Män i fyrhjulsdrivna jeepar med automatvapen är dem hack i häl. Var gömmer man sig i ett landskap som är sandfärgat och öde som en öken. Kvinnan och flickan har färgglada kläder och schalar. Kvinnor rör sig inte ensamma utanför byarna.

De blir efterlysta på radio. Men detta är en saga och en hjälpare dyker upp i form av en lastbilschaufför. Han förbarmar sig över dem.

Sensmoralen i filmen blir dock att en kvinna som trotsar vad män har gjort upp hon får sitt straff till slut.

Som film betraktat är den långt ifrån det västerländska konceptet. Annorlunda. Spännande och poetisk på samma gång.