När kejsaren var gudomlig

Pearl Harbour attackeras av Japan den 7 december 1941. Nästan över en natt förändras tillvaron för den japanska befolkningen i Kalifornien. De har blivit fienden. Avskydda. Hatade. Luft.otsuka1

Julie Otsuka skildrar ödet som drabbar en av de japanska familjerna. Män för bort pappan från hemmet en natt. Mamman städar och packar. Hon och de två barnen måste ge sig iväg. Vart eller hur länge vet hon inte.

Med tåg förs familjen bort tillsammans med en mängd andra japaner. De placeras i interneringsläger i öknen. Bakom taggtråd med vakttorn och sökarljus ska de överleva.

Knappt 200 sidor av omskakande läsning. I lägret blir människorna blir galna eller apatiska av tillvarons meningslösa väntan. Glömmer veckodagar och årstider. Klockan är alltid halv sex.

Julie Otsuka har ett sparsmakat språk. Varje ord bär sin vikt i gram. Betyder något. Berättar effektivt och koncist utan att döma eller värdera.

Det är du som läsare som fyller i tomrummen. Allt det som står mellan raderna. Beskrivningar som antyds. Känslorna som stoppats undan.

Ändå verkar lillebror vara den som klarar sig bäst. Tack vare sitt barnsliga och magiska sätt att tänka. Men han ser sin syster och mamma förändras. Pojken blir den starke.

Detta är Julie Otsukas debut. otsuka2Hennes andra bok heter ”Vi kom över havet” om de japanska posterorderbrudar som lämnade Japan för att gifta sig med obekanta män i USA under 1920-talet.

Det är utsökta böcker med starkt innehåll berättade på samma effektiva, koncisa sätt.