Liv till varje pris

Denna avslutande del i trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik är precis lika fängslande som de två första.

Livet rullar på. Barnen; Anita och Lasse blir tonåringar, vuxna och rör sig alltmer bort ifrån föräldrahemmet.

IMG_1763Tomas arbetar hårt på firman. Men det är andra tider och det är svårt att vända den negativa trenden. Ägarens beslut att lägga ner verksamheten tar hårt. Tomas är arbetslös för första gången någonsin. Påhejad av svågern och syskon försöker han sig på att driva en butik i Sundsvall. Utan rutiner och familj dras Tomas in i suparperioder. I Sundsvall finns också en välkomnande famn att drunkna i.

Det är en tid med omvälvande förändringar. Tomas och Maj som driver allt längre ifrån varandra. Ekonomin är ett bekymmer. Anita bryter ihop psykiskt. Anhöriga blir äldre och sjuka. Sommarstället måste säljas. Vänner dör.

Men Maj, oroliga Maj, är stabil och tar tag i situationer. Inom henne finns en styrka. Det är Maj som är spindeln i nätet. Den som står stadigt när det blåser hårt.

Maj vet vad hon kan och det hon kan det gör hon bra, Visst tränger ångesten fram ibland ”den där yrseln” och hjärtklappningen. Oroliga tankar som dyker upp.
Jag stannar upp i läsningen, sådär kan jag också oroa mig. Igenkännandet finns där. ”Ska man göra si eller så”. Tristessen med den eviga matplaneringen. Jobbet med att packa för hela familjen. Tänka på alla små detaljer. Att inte kunna låta bli ”plockandet” bort med allt som ligger och dräller.

Vem skulle annars göra det?

Kristina Sandberg tecknar ett så inkännande och trovärdigt porträtt av Maj och hennes familj. Genom hela trilogin hör vi Majs röst, hennes oro och osäkerhet, ilska och glädje. Maj känns levande och det är fantastiskt att man har fått lära känna henne genom livets olika faser.

Maj har tagit hand om de sina. Satt sig själv på undantag utan bitterhet.

Med beröm godkänd.