Effekten av Susan

Önskar man läsa något som väcker tankar och funderingar om människor och världen är ”Effekten av Susan” av danske Peter Höeg ett bra val. effekten

Det går att läsa den som en spänningsroman. Men att kalla den spänningsroman vore att förringa den.
Susan är fysiker och ser sin omvärld utifrån fysik. Hennes man Laban är kompositör och musiker. Omvärlden är musik för honom. På det sättet är de varandras motsatser. En vetenskapssjäl och en konstnärssjäl. Kvinna och man. Yin och Yang. Deras barn är tvillingar, pojke och flicka.

Susans effekt är att människor blir helt uppriktiga med henne. Just därför kan det som sägs tyckas märkligt. Hon är som en levande lögndetektor.

Familjen är i fara. Susan får ett uppdrag som ska rädda henne och familjen. Uppdraget är svårt. Det är en kamp mot tiden. Familjen är på ständig flykt. Hotet är hela tiden hack i häl. Vart än Susan tar sig följer döden i hennes spår.

Familjen är en organism förenade i en gemensam kamp. Deras olika egenskaper kompletterar varandra. Även när de splittras återfinner de alltid varandra.

Inom denna ram av katt och råtta-jakt ryms stora frågor och civilisationskritik. Ibland är det science-fiction, ibland realism.

effekten2

Tydligt är det förakt för bildning och vetenskap som anas. ”Vetenskapstaxi” som körs av arbetslösa akademiker. Få en föreläsning under resan (!). Lika tydligt är det felfokus som människor har. Man planerar stora operationer för att förflytta en elit till säkra platser inför/efter katastrofen. Arbetar på växtförädling. Bygger isolerade, självförsörjande bubblor.

När man istället borde fokusera på att rädda den plats man redan har på jorden.

En bok som är värd att diskutera t ex i en bokcirkel med gott om tid för läsning. Den behöver eftertanke.