Sista andetaget

”Sista andetaget” är tredje boken i trilogin om den kaxiga journalisten Paddy Meehan i Glasgow. andetaget

Paddy har kommit upp sig. Det är slut på dryga nattpass i tidningens jourbil. Numera har hon egen spalt och bra betalt. Hon är mamma och bor i egen lägenhet. Man kan tro att det irländska-katolska arvet nästan är borta, men ränderna går aldrig ur

Då knackar polisen på hennes dörr en kväll. Deras besked är chockartat och sätter hela världen i gungning. Hennes gamla pojkvän och kollega Terry har blivit mördad. Han har hittats naken och skjuten i huvudet. Det är inget annat än en kallblodig avrättning.

Till hennes förvåning har Terry angett Paddy som närmaste anhörig.

Polisen är förtegen om omständigheterna kring mordet. Paddy börjar gräva i Terrys liv för att söka svar på gåtan. Det ryktas om att IRA ligger bakom. Kopplingen till IRA verkar dock vara ett villospår. Paddy måste veta säkert och söker upp IRA i Glasgow.

Ju fler stenar Paddy lyfter på desto farligare blir det. Även Terrys senaste kompanjon mördas. Paddy och hennes lilla familj svävar i livsfara.

Mitt i allt detta friges Callum Ogilvy. Callum som dömdes för mord på en tre-årig pojke endast tio år gammal. (I Skottland var man tidigare straffbar från åtta års ålder.) Callum har ingen utom kusinen Sean och Paddy. En barnamördare är högvilt för pressen. De gör allt för att skydda Callum.

Samtidigt arbetar Paddy på en plan för att rädda sin familj.

Det kriminella och korrumperade Glasgow är väl skildrat. Alla dessa pubar och barer befolkade med berusade, gapiga och våldsamma män. Poliser som ser åt andra hållet. Paddy är imponerande orädd och slängd i truten. Men hon är mamma och det är varje kvinnas akilleshäl.