Sörja för de sina

”Sörja för de sina”är andra boken i trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. Maj är gift med Thomas. Ett äktenskap som snabbt blev ordnat när Maj visar sig vara gravid. Thomas är frånskild och 15 år äldre. Maj en ung flicka. Nu har de lilla Anita tillsammans.

Det finns fler skillnader än åldern mellan Maj och Thomas, som pengar och status i samhället. Thomas med syskon och respektive är ansedda i staden. De har tjusiga hem, barnflickor och hembiträden. Och de är alla äldre än Maj. Det är klart att det är svårt för Maj att hitta en plats i detta.img_1671

Maj som kommer från ett enkelt hem. Familjen trängdes i ett rum och kök i Östersund. Maj och hennes syster fostrades in i hemarbete. Städning, matlagning, bakning, tvätt. Just dessa hemsysslor är det som Maj kan bäst. Majs städande är nästintill maniskt. Ett sätt att hålla ångesten i schack. Vad Maj inte förstår är att hennes perfektion i allt från det rena hemmet, välfyllda kakburkar och välsnutna barn är att det kan verka avskräckande på andra kvinnor. Maj är ensam med alla sina tankar och all sin oro för att inte räcka till. Ingen finns det att fråga.

Thomas jobbar hårt på att avstå alkohol och hålla sig nykter. De får en son, Lasse. De flyttar till en stor, flott helt nybyggd lägenhet. Utåt kan det inte se bättre ut. Mellan makarna finns det ännu en distans, helt nära kan de inte vara.

Maj har det svårt med sorg efter sin mor och inte långt därefter sin far. En väninna avlider plötsligt. En kvinna som Maj tyckte om.

Denna tid efter kriget in i 1950-talet är både en svår tid för Maj liksom en mer stabiliserande period. Svärmor är död. Det går bra för företaget och det spiller av sig på familjen. Maj lyckas bättre med att anpassa sig i sin roll som hustru till en fabrikör, tvåbarnsmor och de mer extravaganta vanorna.

Hennes oro finns förstås kvar. Den följer henne som en ständig skugga. Oro för Thomas, oro för barnen, oro för sig själv.

Jag förvånas ännu en gång över hur fängslande ett porträtt av en hustru och maka kan vara. Kristina Sandberg är en ypperlig berättare.