Vargtimmen

Andra boken om Paddy Meehan. Året är 1984 och Paddy har blivit reporter ”på riktigt”. I mitten av 1980-talet fanns varken Internet eller mobiltelefoner. För att täcka in nattens händelser finns jourbilen. Utrustad med chaufför och polisradio.

Det har fallit på Paddys lott att ha nattskiftet i jourbilen. Skiftet pågår från sen kväll till tidig morgon. Fem dagar i veckan. Paddy är ständigt trött. Hon mer eller mindre rör sig i en ständig slummer, varken sover eller är vaken.

img_1634De följer upp ett anrop som tipsar om familjebråk i ett finare område. En välklädd man, med blod på halsen, håller dörren stängd bakom sig medan han försäkrar poliserna om att allt är bra. Paddy kan dock kika in när dörren öppnas och mannen går in. Hon ser en nerblodad och rädd kvinna. När Paddy försöker ställa frågor pressar mannen ner en femtiopundsedel i hennes hand.

Polisen lämnar huset. Så gör också jourbilen med Paddy. Nästa morgon hittas kvinnan död. Mördad i hemmet.

Händelsen väcker mycket frågor och ånger inom Paddy. Ett självmord verkar ha samband med mordet på kvinnan. Paddy har sett saker. Hon vet saker. Hon inser att polisen försöker täcka upp något och leder utredningen åt fel håll. Varför?

I jakt på sanningen gräver Paddy vidare i fallet och det är en mer och mer komplicerad historia som nystas upp. Korrumperade poliser. Våld mot kvinnor. Droger.

Samtidigt utvecklas Paddy och blir alltmer en självständig kvinna som tar för sig. Hon skakar av sig sitt katolska arv mer och mer. Hon rör sig i en helt manlig värld. Journalisterna på tidningen är män. Poliserna är män. Det krävs mycket styrka och integritet för att behålla respekten.

Hennes syster blir misshandlad av sin man och har tagit skydd i föräldrahemmet. Kvinnan som mördades utsattes för tortyr innan hon dödades. Ännu en kvinna blir brutalt och våldsamt hanterad innan handen med hammaren är beredd för sista slaget. Våldsamheterna sätter djupa spår i Paddy.

Denise Mina skriver spännande. Böckerna om Paddy är till ytan spänningsromaner med en kriminalreporter som agerar detektiv. Men med Paddy i fokus blottlägger författaren våldet mot kvinnor, korrupta poliser, organiserad brottslighet och den råa tonen mellan män. Män som är snabba på att trycka ner den som visar minsta tecken på svaghet.

Det är intelligenta böcker med bra intriger.