Blodsarv

Paddy Meehan är en ung tjej i Glasgow, Skottland. Trots sin ungdom är hon redan trolovad med Sean. Hennes inre brottas med en annan dröm än att bli ung hustru och mor. Normer och traditioner sitter stenhårt i den irländsk-katolska familjen. Könsrollerna är huggna i sten. Kvinnor gifter sig och tar hand om sin familj. Punkt.

img_0931Paddys egen dröm är att bli journalist – kriminalreporter. Hon har lyckats med det nästan omöjliga, att bli ”springflicka” på tidningen Scottish Daily News. Jobbet innebär ofta att hämta te eller whiskey från den närliggande baren. Dessutom kan hon känna in tidningsatmosfären, lära känna de anställda.

På redaktionen råder en cynisk och rå jargong. Det är en helt igenom manlig miljö. Man behöver många lager skinn på näsan. Det har Paddy, hon är tuff och ger svar på tal.

Så upptäcks en död liten pojke. Svårt misshandlad till döds. Ganska snart griper polisen två pojkar i tio-årsåldern. Mycket talar för att de är förövarna. En av pojkarna visar sig vara kusin till hennes fästman. Paddy har egna funderingar kring brottet. Hon anser att polisen missar viktiga detaljer. På egen hand börjar Paddy med egna efterforskningar. Polisen är slarvig och vill visa upp resultat. Medan Paddy är helt övertygad om att förövaren är någon annan. Det är för många frågetecken kring fallet.

Paddy är ung och klipsk, men naiv. Hennes efterforskningar leder till att oskyldiga drabbas  på hemska sätt. Driften att få ta del av hetluften är stark. Allt kring fallet får Paddy att upptäcka saker om sig själv. Bra och dåliga.

”Blodsarv” ger en bild av ett fattigt Glasgow i början av 1980-talet. Motsättningarna mellan katoliker och protestanter är levande. Hos irländska-katoliker är familjekänslan stark. Alla känner verkligen alla. Det krävs kraft och mod att som Paddy sticka ut.

”Blodsarv” är den första boken av tre om Paddy Meehan. Hos Denise Mina är det inte brottet som är det viktiga. Det viktiga är att beskriva miljön många människor lever i. Misär och fattigdom. Barn som lämnas vind för våg och blir lätta offer att utnyttja.

Dessutom det hårda tryck normer och traditioner utgör för flickor som har egna tankar om framtiden.

Denise Mina är en favoritförfattare och jag rekommenderar hennes böcker starkt.

”En av de intressantaste författarna i Storbritannien på många år” Ian Rankin