Kobra

Den senaste vecka har jag varit i Sydafrika och följt polisen Bennie Griessel med kollegor. Ett larm om dödsskjutningar på en avsides belägen vingård blir starten på en förbryllande utredning för polisen.Vingården har hyrts av en brittisk matematikprofessor som samtidigt har bokat säkerhetsvakter dygnet runt. Mannen saknas och tros ha blivit kidnappad.

Frågetecknen är många redan från start. Varför behöver en akademiker säkerhetsvakter?  Varför kidnappas han? Dessutom har professorn rest in i landet under falskt namn.

De ledtrådar som finns är patronhylsor med inristade kobror samt initialerna N.M. Det visar sig rätt snart att det är något riktigt skumt med hela historien. De kontaktas av brittiska underrättelsetjänsten. De blir beordrade att släppa utredningen och låta säkerhetstjänsten ta över.

Något är väldigt skumt. Griessel med chef och kollegor beslutar sig för att fortsätta utredningen i hemlighet. De ska visa att sydafrikansk polis får resultat.

Morden och det som följer i spåren rör sig kring en algoritm skapad av professorn. En ung ficktjuv som snor fel plånbok på fel ställe vid fel tidpunkt blir inblandad i den komplexa historien.

Modern teknik kan användas på många sätt internationellt. Man kan t ex kartlägga penningflöden både legala och illegala. Vissa människor använder tekniken i egna syften för att bygga ännu större förmögenheter. Regeringar använder den för korruption eller för att bevaka medborgarna.

Allt detta är intrigen i ”Kobra” inne och nosar på. (Ja, tankar på Panama-dokumenten dyker upp). Sydafrika har gått från diktatur och apartheidsystem till demokrati på kort tid. Landet brottas ännu med sin historia. Även sydafrikanernas kamp finns inbäddad.

Porträttet av den medelålders polisen Bennie Griessel är trovärdigt. Griessel har supit bort sitt äktenskap och sin karriär. Värst är gliringar och antydningar om att han super igen från kollegor inom polisen. Han kämpar med suget efter alkohol varje minut av dygnet.

Deon Meyers deckare kvalar in som ”hårdkokta” med mycket action. Det är rafflande och spännande. Men böckerna rymmer mer än så, historierna har många bottnar. Samtid, samhälle, politik, socialrealism…

Meyer gör inte minsta avkall på spänningen. De sista kapitlen sitter man som på nålar.

Dessutom finns här mycket värme och humor. Meyer gillar sina poliser!