#hyllvärmare2017

2017 års läsutmaning är hyllvärmare. Den första blev en tunn bok. Mer ett häfte med mycket tyngd på grund av sitt innehåll. Nå, jag är väl sen på bollen. Det har varit mycket uppmärksamhet kring ”Alla borde vara feminister” av Chimamanda Ngozi Adichie. Med all rätt.

Klart och koncist utifrån personliga erfarenheter sätter hon fingret på könsmaktstrukturen. Tydligt och insiktsfullt.

De flesta kvinnor kan känna igen sig i de små exemplifierande berättelserna. Som att vara ”osynlig” på ett möte. Bli impopulär på grund av att som kvinna göra sitt jobb på ett ”manligt” sätt. Undvika typiska feminina attribut vid viktiga tillfällen. För att få respekt och synas.

Texten är från början ett TED-talk som över tre miljoner har sett på Youtube.  Jag också.

TED talk We should all be feminists

Läs – bara läs!