Busväder och Netflix

”Marcella” heter kriminalserien som Hans Rosenfeldt (Bron mm) skrivit för Netflix. Marcella lämnade polisen efter en traumatiserande händelse. Så lämnar hennes man henne och hon är återigen under stor press. Då ber hon om att få komma tillbaka till jobbet som kriminalare på Metropolitan police i London. marcella

Hon hamnar i en utredning som har likheter med ett fall som ligger några år tillbaka i tiden. Den mördaren sitter i fängelse. Eller är det fel mördare?

Marcella är ingen lagarbetare. Hon är som en orm som fixerar sitt byte och håller fast vid sitt spår. Inga blickar åt sidorna. Struntar i kollegor, regler och kör sitt race.

Den svåra stressen hon bär inom sig har släppt fram en mörk och våldsam sida av henne. I pressade situationer får hon en blackout och minns endast fragment av vad hon har gjort. Hon brottas med farhågor och en inre osäkerhet som får henne att storma över många gränser.

Utredningen rör sig kring en seriemördare och en copycat bland annat. Ingen är ond eller god, svart eller vit, däremot är alla falska och ser främst till sina egna syften. Här finns en lysande iskall företagsledare spelad av Sinéad Cusack. 

Miljön är London. Ett modernistiskt London; anonymt och utan identitet. Byggnader som mest verkar vara lådor av glas och betong. Av den typiskt engelska atmosfären finns inte ett spår och det passar handlingen perfekt.

Säsong ett gav mersmak. Hoppas på en säsong 2.