Att föda ett barn

Kristina Sandbergs ”Att föda ett barn” är första delen i trilogin om Maj. Den är precis så bra som jag har läst och hört. Majs liv upprör och berör.

Kärlekssorg har fått Maj att fly till Örnsköldsvik. Hon är bara 20 år, hyr ett rum och arbetar som servitris.

Hon blir ihopföst med Thomas när väninnan ska träffa sin käraste. Efter en tid uppdagas det att hon är gravid och barnet måste vara Thomas´. img_1599

Vilket öde. Ja, det är verkligen ett öde i 1930-talets Sverige. Thomas familj ser ingen annan lösning än äktenskap. Vad tycker Maj om att gifta sig med en främling. En man hon inte känner, knappt är bekant med. Rädd. Olycklig. Knappast glädjestrålande.

Att vara gravid vet hon inte vad det innebär än mindre att föda det och ta hand om barnet.

Jag blir helt uppslukad av Maj, hennes tankar och allt som snurrar igång runt henne. Maj som ännu tänker på fästmannen i Östersund. Som sörjer sin slanka kropp medan magen växer och växer.

Thomas Berglund och hans familj hör till de bättre bemedlade i Örnsköldsvik. De har företag, bor i villor, har sommarställen och lever i sus och dus. Framförallt spottar man inte i glasen. Det är mycket sprit vid alla möjliga och omöjliga tillfällen. En del klarar det.
Thomas gör det inte. Han är alkoholist. Något både syskon och ingifta är på det klara med. Dessutom är han lillebror och mamma (tant för Maj) har ett hårt känslomässigt grepp om honom fortfarande.

Deras decemberbröllop klaras av i all hast. Nu är hon fru Berglund och alldeles ensam. Ska var fru och ta hand om hem och make. Maj städar som besatt. Ingen ska kunna klaga på ordningen i hemmet. Städar och är ensam. Thomas dyker upp och går igen. Luktar sprit. Blir hemforslad av svåger eller rockvaktmästare då och då.

Hur är ekonomin undrar Maj. Vet ingenting och får heller inget veta.

Julen i Örnsköldsvik innebär en snabbt snurrande karusell av julkalas. Det äts och dricks. Mitt i allt detta fyller Maj 21 och ska ha middagsbjudning för familjen. Ja, man känner med Maj som försöker och försöker. Se vilken duktig hustru jag är! Ingen verkar bry sig trots febril städning. Bakande av småkakor. Punktlig frukost och middag till maken. Som kanske äter, kanske kommer hem.

Framförallt är Maj ensam. Ingen att tala med, ingen att fråga.

Maj är bara 21. Ung och utan livserfarenhet. Snabbt har hon både make och barn samt en svågrar och svägerskor i överflöd. En svärmor som knappt ser henne. Maj försöker bara göra det rätta. Men hon är fast i sin olycka med en man som är ett fyllo.

Ett fantastiskt kvinnoporträtt. Fantastiskt och insiktsfullt berättad. Ibland måste författaren lägga sig i och kommentera. Nutid ställs mot dåtid.

Jag tyckte det lät lite tråkigt med böcker om en hemmafru. Så fel jag hade!