John Rebus

Nu finns även de första deckarna av Ian Rankin med kriminalkommissarie John Rebus i svensk översättning av Nils Larsson. ”Strip Jack” är den fjärde delen. John Rebus får mig att tänka på ”Columbo”. ”Columbo” med sin rishög till bil, skrynkliga trenchcoat och förvirrade intryck men med falkögon för detaljer.

John Rebus går sina egna vägar när det gäller mordfall. Missar detaljer ibland. Slarvar. Jobbar och tänker för mycket på egen hand. Men är fena på att samla bevis med hjälp av kriminaltekniker. Missar att delge information och att lyssna på underställda. Sådant kan var ödesdigert när det handlar om att sätta fast mördare.

Rebus kör omkring och ”hälsar på” för att ställa frågor och kolla läget. Lägga ihop och dra ifrån.

Han är på det hela taget en trevlig bekantskap i deckarlitteraturen.

Titeln ”Strip Jack” syftar på den unga, lyckade politikern Gregor Jack. Jack har oturen att fastna i en polisrazzia på en bordell. Mumma för pressen.

IMG_1540 2.jpgDessutom är Jacks vackra fru försvunnen. John Rebus anar ugglor i mossen och börjar gräva i Gregor Jacks förflutna. Där finns mer än ett skelett i garderoben.

Jack tycks vara utsatt för en komplott som eldas på av avundsjuka.

Omslaget är pepprat av lovord om Ian Rankins ”John Rebus” av typen ”Ian Rankin bräcker det mesta i dagens deckarutgivning” Lotta Olsson, DN.

Jag gillade ”Strip Jack” mycket. Polisarbetet varvas med privatlivet och ingendera är förutsägbart. Spänningen hålls uppe boken igenom.