Memoar

”Skuggan av ett liv – Memoar” är Hilary Mantels egen självbiografi. Det är en lagom tjock bok, 220 sidor, och varenda mening är perfekt. Just så som en god författare skriver. Inget pynt, inga onödiga ordflöden, bara exakt det som behövs.

skuggan-av-ett-livBoken följer heller inte de vanliga mallarna för självbiografiskt berättande. Här finns ingen kronologi. Allt är skildrat ur Hilarys perspektiv som barn, som ung kvinna. Ögonblick ur barndom, ungdom och vuxenblivande. Hon kastar läsaren in en husvärdering sedan rullar minnena framåt och bakåt i tiden. Ungefär som när man tänker. Man kommer att tänka på något som sedan leder till andra minnen som i sin tur leder vidare.

Hilary är en begåvad flicka. Ofta sjuk. Som barn finner hon ofta vuxnas beteende obegripligt. Försöker förstå på barns vis. Läshungern finns tidigt hos henne liksom längtan efter att skriva.

Det som griper tag i mig är hur hon behandlas och inte behandlas av läkare och sjukvård. Mediciner som ger hemska biverkningar. Okunskap och oförståelse. Är hon sjuk eller inte?

Jag tyckte väldigt mycket om boken. Det är en bok som griper tag. Man har knappt avslutat den så vill man läsa om den direkt. En memoar för alla som gillar briljant berättande.