David Baldacci

David Baldacci påstås vara en av världens mest populära författare. Det är han troligen om man ser till försäljningssiffrorna. Krigshjälten John Puller presenterades första gången i boken ”Dagen noll”. Den har jag inte läst. Faktum är att jag aldrig har läst något av David Baldacci. Om ”De bortglömda” som är bok två om John Puller är typisk för Baldacci så är det helt begripligt.

Baldacci skriver i en genre som jag sällan eller aldrig söker mig till. Det handlar om action där styrkan ligger i en stor vapenarsenal. John Puller är den bästa och skickligaste utredaren i den amerikanska arméns kriminalpolis. Han är ett mänskligt praktexemplar både fysiskt som psykiskt. En unik ensamvarg som klarar sig på lite sömn och lite föda. Men hans vapen är viktiga utan dem känner han sig ”naken”.

baldacciFallet i ”De bortglömda” är till en början personligt för Puller. På uppdrag av sin far beger han sig till Paradise, Florida. Där finns hans faster Betsy som har skickat ett nödrop till sin bror, Pullers far. ”Mystiska händelser nattetid”, ”Människor som inte är de, de utger sig för att vara”.

Puller hinner knappt landa förrän han börjar samla på sig iakttagelser, fakta, orientera sig i samhället samt möta delstatspolisen i det till synes lugna Paradise vid Mexikanska golfen. Det visar sig att hans faster har dött i en synbar olycka. Det är nog för att väcka Pullers misstänksamhet.

Fasterns död är upptakten till ett fall som växer och växer. Puller arbetar noggrant, systematiskt och metodiskt med alla detaljer. Han är militär och tänker strategiskt. Planerar varje steg.

För alla som gillar superhjältar i mänsklig form är John Puller helt rätt. Det är action, smartness, regelrätta slag med skurkar och några vackra men tuffa damer. Allt i en paradisisk Floridamiljö. Det stora fallet som trådarna leder fram till är trovärdigt och samtida. Det skulle kunna vara ”på riktigt”.

Berättarmässigt skriver Baldacci på samma sätt som en actionfylld tvserie visar i bilder. Inget lämnas åt slumpen. Läsdrivet framåt, mycket dialog, detaljerat och cliffhangers.

Jag vill beskriva detta som en ”manlig” bok på grund av den starka, orädda hjälten/räddaren samt krigsstrategierna, vapnen, bilarna, pengarna som ”köper allt”.

Gillar man actionfyllda böcker är detta helt rätt. Var beredd på detaljerad läsning som ibland går på tomgång och blir rena transportsträckor. Ibland blir det helt enkelt en aning tråkigt.