Rödluvan

Norska Unni Lindell har jag inte läst tidigare. ”Rödluvan” i pocket har stått i bokhyllan länge. Jobbar man med böcker till vardags så passerar hela tiden nya och lockande titlar händerna. Det som finns hemma i hyllan blir stående medan tunga kassar släpas med från bibblan.

Tillbaka till Unni Lindell och ”Rödluvan”. ”Rödluvan” är en väl genomarbetad thriller med spänning ända fram till sista sidan. Slutet är dessutom ganska öppet och lämnar utrymme åt läsaren att dra egna slutsatser.rodluvan.jpg

Boken handlar om tre systrar som vuxit upp hos sin mormor. Alla tre har olika pappor men samma mamma.

Systrarnas barndom och uppväxt präglas av sorg, ensamhet och utanförskap. Känslor kapslas in. Även övergrepp förekommer.

Systrarna skapar olika överlevnadsstrategier som vuxna. Lisbet blir barnmorska och har familj. Judith blir fotograf. Carol missbrukar alkohol såväl som lugnande tabletter.

Men en av dem är mördare. En mördare som gör sig av med män som uppfattas som farliga, besvärliga och irriterande. En pensionerad polis är henne på spåren och jobbar metodiskt på att samla material som kan föras i bevis.

Jakten snävas åt och driver mördaren att ta risker samt att agera ogenomtänkt. Ändå är hon iskall. Rädd, stressad men kall.

Gastkramande spänning utlovas. Sagan om Rödluvan löper som en röd tråd. Unni Lindell är en bra skribent. Hon använder färger för att måla stämningar och känslor. Ibland blir språket poetiskt i beskrivningarna. Miljön är vardaglig och mitt i denna vardag härskar skräcken och rädslan i mörka undertoner.

Mycket bra.