Lila

”Lila” är berättelsen om kvinnan som dök upp i det lilla samhället Gilead och som efter en tid gifte sig  med pastor John Ames.

John Ames berättade sin historia i ”Gilead” som jag tidigare bloggat om.

”Lila” är kort och gott en stor läsupplevelse. Det är 1920-tal i den amerikanska mellanvästern. Den lilla flicka som kommer att kallas ”Lila” sitter ensam på farstubron till ett nedgånget hus. Flickan plockas upp av en hemlös kvinna som kallar sig Doll.

Flickan och Doll driver tillsammans runt på vägarna som utstötta. Flickan är som ett blankt papper utan historia. Hon är oskolad och okunnig. Livet är mycket en kamp för att försöka förstå omvärlden. 9789187347733_200x_lila

Som vuxen kvinna kommer hon en dag fram till det lilla samhället Gilead. Ett skjul blir ett tillfälligt tak över huvudet. Hon börjar söka sig till kyrkan. Pastorn lägger märke till henne och ord växlas dem emellan.

Det blir början till en vänskap som växer och övergår i kärlek. Omtumlande för dem båda. Pastorn är gammal, änkeman och har levt ensam länge i sitt hus. Lila har aldrig älskat eller litat på någon annan än Doll.

Kristendomen och Bibelns texter har stor betydelse i boken. Lila vill förstå vad präster talar om. Hon läser texterna på sitt sätt. John Ames är en mild och ömsint man som vägleder henne på sitt stillsamma sätt.

img_1445 Detta är en bok med tuggmotstånd. Den kräver koncentration och fokus. Väcker tankar och berör. Marilynne Robinson är värdig ett Nobelpris