Agatha Christie

Agatha Christie; författaren som ”uppfann” pusseldeckaren. Jo, så är det. Tillsammans med Sir Arthur Conan Doyle är hon den som har format deckargenren mest. Hon har kallats ”detektivromanernas drottning” och är en av världens bäst säljande författare.

Det går inte att räkna bort de klassiska deckarförfattarna. De har varit stilbildande. Vad är då en pusseldeckare? Intrigen rör sig kring att lösa ett mysterium, en gåta. Oftast handlar det om att lista ut vem som är mördaren.

”Procedurdeckare” är mer att likna vid en realistisk skildring av själva brottsutredningen. Hos Agatha Christie är det sällan polisen som står för lösningen. Det är Miss Marple eller Hercule Poirot.

”Orientexpressen” och ”Och så var de bara en” är titlar som levt kvar hos mig även om det är många år sen jag läste dem.

9789175470900_200x_mordet-pa-orientexpressen.jpeg9789175471693_200x_och-sa-var-de-bara-en.jpeg