Gray Mountain

John Grisham har jag inte läst sen ”Firman”. Boken blev film med samma titel (1993) med Tom Cruise huvudrollen.

John Grisham rör sig i juridikens värld och berättar om advokater som kämpar för den lilla människans rätt mot storbolagen. Det är där de riktiga skurkarna ofta finns.

Samantha Kofer är en ung jurist med en spikrak karriär framför sig. Jobb på en stor mäktig advokatbyrå. Nattliv på New Yorks trendigaste barer och klubbar. Då inträffar finanskrisen. Lehman Brothers går omkull. I ett slag förändras världen för många högavlönade jurister.img_1387

Samantha förlorar sitt jobb. Arbetsgivaren kanske återanställer när saker lugnat ner sig men kravet är att hon då måste jobba ideellt under ett år. Inga garantier. Ingen lön.

Så kommer det sig att Samantha hamnar på en rättshjälpbyrå i det lilla samhället Brady i Appalacherna. Allt i Brady präglas av kolbrytningen i bergen. De arbeten som finns, finns hos kolbolagen. Människorna i Appalacherna är beroende av kolbolagen.

Bolagens framfart låter sig inte stoppas av något. De köper upp marken. Skövlar allt, gör  bergen kala och bryter ner bergstopparna. Det som återstår är förödelse. Luften förorenas. Vattnet förorenas. Hus förstörs. Människor dör i arbetsrelaterade sjukdomar eller av luftföroreningarna.

Samanthas klienter är fattiga och ofta helt rättslösa. Hennes fall gäller allt ifrån misshandel, familjer som blivit hemlösa, människor som kräver ersättning för kolarbetarlunga. Det finn också en speciell advokat i Brady som drivs av hämnd blandat med samvete i en ständigt pågående kamp mot kolbolagen. Han spelar ett högt spel där alla medel är tillåtna. Till och med mord. Mot sin vilja dras Samantha in spelet.

Det är inte annat än upprörande och läsa om hur bolagen smiter undan allt ansvar. Allt i från människors rätt till ersättning för cancer, vållande till dödsfall, förstörda hem, kolarbetarlunga till miljöförstöringen. Med dyra och skickliga advokater från storbyråer kan bolagen neka och överklaga krav på ersättning i flera år.

Det är en medryckande handling med både spänning, dramatik och kärlek. Man upprörs, blir nyfiken. Framförallt är den inte förutsägbar. Precis när man tror att man vet vad som komma skall – blir det inte så. Samantha är en förnuftig och intelligent kvinna. Tiden i Brady väcker frågor hos henne. Det slitsamma och trista arbetet i New York ställs mot tillfredsställelsen i att hjälpa människor som verkligen inte har något.

Visst är språket pepprat med juridiska termer som ibland kan upplevas aningen krångligt att förstå. Det amerikanska rättssystemet skiljer sig mycket från det svenska.

Till syvende och sist är det ändå en bok som sätter ljus på miljöförstöring som sker i detta nu.

Artikel i tidningen Syre