True crime

”True crime” är samlingsnamnet för brottsdokumentärer på Svt Play. Det handlar om verkliga mordfall och äkta utredningar. Dokumentärerna visar hur brott drabbar inte bara den enskilde individen. Den misstänkte/misstänkta och slutligen dömde/dömda.

Som ringar på vattnet blir cirkeln större och större. Den närmaste familjen dras in, släktingar, vänner, bekanta, kollegor – ja, alla människor som på något sätt har eller har haft kontakt med den misstänkte/misstänkta. Ingen går helt fri.

Allt vänds ut och in, nagelfars, ifrågasätts, hemligheter upptäcks. Detektiver som pusslar med de allra minsta detaljer. Ett helt team som jobbar med försvaret – i ”The Staircase” ett fall i USA. Åklagarens linje är att maken har misshandlat sin hustru till döds. Försvaret jobbar intensivt med måla upp ett alternativt händelseförlopp och det kostar pengar. Mycket pengar.

”Mordutredningen”images.jpeg följer utredningen av en knivmördad ung man. Dokumentären presenteras av Leif GW Persson som upplyser om att engelska polisen har använt samma metod för att utreda mord sedan 1800-talet. Det finns ett speciellt team där var och en har sin uppgift. Allt går mycket metodiskt och systematiskt tillväga. Modern teknologi blandat med lokalkännedom och kunskap om människor. Poliserna är inga hårdingar utan inkännande medmänniskor. Åtminstone här.

Man kan undra varför många av oss är så fascinerade av brott. För egen del funderar jag mycket över hur man kan förmå sig själv till att mörda. Sticka en kniv i någons kropp…