Andra sätt att skriva

Det har flera gånger slagit mig att moderna författare ofta använder ett filmiskt berättande. Som om man skriver med tanke på att boken kan bli tv eller film. Ibland kan vissa passager vara som att läsa ett manus.

9789113049304_medium_springflodenDetta gäller speciellt ”Springfloden”
av Cilla och Rolf Börjlind. Bokens karaktärer kändes styltiga och tomma. Så mycket bättre blev ”Springfloden” som tv-serie. Karaktärerna fick kött och blod samt personlighet av skådespelarna. Kjell Bergqvist var bra i rollen som den f d polisen och uteliggaren ”Tom Stilton”. Ja, alla skådespelare var bra castade. Julia Ragnarsson som ”Olivia Rönning” mkt bra. Hela serien var välgjord. Ser gärna en fortsättning.

Boken däremot läste jag aldrig ut. Den gav jag bort.

Samma känsla kan infinna sig när jag läser någon bok av pseudonymen Kepler. Likadant med Gillian Flynn författare till bl a; ”Gone girl” – boken blev snabbt film. 9789187319426_medium_gone-girl

Det händer att jag tänker att man kunde låta bli att skapa tv eller film av böcker. Numera förväntas det bli filmatisering. Antar att det är ett utslag av vår tid. Vi kan inte få nog av (rörliga) bilder.