Polis

”Polis” av norske Jo Nesbö är ett bokreaköp som stått i bokhyllan ett tag. Tidigare har jag läst två av Nesbös Harry Hole-thrillers; ”Frälsaren” och ”Snömannen”.

Nu är Nesbö uppe i tio Harry Hole-titlar, ”Polis” utkom 2013.

”Polis” är något ojämn anser jag. Det börjar bra och spännande. Någon mördar poliser på samma ställen där brott har skett som förblivit ouppklarade. Mönstret för morden är också desamma.

Polismord har högsta prioritet. Det ligger mycket prestige och politik i att morden snabbt blir uppklarade. Polisen saknar dock sin bästa utredare Harry Hole. Utredningsgruppen har inga spår att följa upp.

9789174295542_200x_polis_pocket.jpegHarry Hole träder dock in på scenen efter en del övertalning. Jakten på mördaren blir en ojämn ”katt och råtta-jakt” där mördaren hela tiden är steget före. Villospåren är flera, likaså återvändsgränderna.

Den slutgiltiga jakten är en kamp mot tiden med mycket action.

Spännande men ojämn. Det är många trådar som lämnas lösa. Många personer, mycket namn att hålla koll på. Intrigen hade tjänat på att stramas åt och koncentrera sig på en handlingstråd. Historien flyter ut och rinner över.

Ok spänning