Händelser vid vatten

”Händelser vid vatten” av Kerstin Ekman liknar inget annat jag läst inom genren spänning. Det är ingen deckare eller polisroman. Polisen har en mycket undanskymd roll. Kan troligen bäst beskrivas som en psykologisk thriller.

Det sker ett dubbelmord i väglöst land utanför den jämtländska byn Svartvattnet. Morden sker någon gång under midsommaraftons natt. Midsommar är en tid med liv och rörelse. I och omkring byn rör sig både turister, bofasta och förbipasserande. Det som händer påverkar många människors liv.

Dubbelmordet förblir olöst under nästan tjugo år.img_1305

Kerstin Ekman bygger stämningar, målar bilder som skapar en upplevelse av att jag är där. Jag är mitt i skeendet. Jag ser myren, ån, fjällen – de krokiga björkarna. Ljuset under midnattssolen. KE är en fantastisk ordkonstnär.

Mörkret lurar ständigt under ytan. Kärvhet. Våld. Så mycket förblir outtalat. Förvirring. Tvivel. Handlingar utförs utan att ord blir sagda. Frågetecken staplar sig. Händelserna vid vatten är som såpbubblor som spricker så snart någon sträcker ut en hand. Slinker undan in i mörker.

Det är en helt makalös bok. Den bjuder motstånd. Händelser vid vatten är svårfångad.