The end of Wasp Season

 

Jag gillar Denise Mina. Och jag gillar henne än mer på originalspråket engelska än i översättning. The end of wasp season är en litterärt rikare historia än ”bara” ett mordpussel med oglamorösa poliser. Karaktärerna träder fram och blir levande. Berättelsenend-of-the-wasp-season.jpg har flera skikt, på ytan en mordhistoria men i underliggande lager följer vi vad som gör en mördare, en polis som funderar över frågan ”varför”, en samtidsbild av det brittiska samhället med dess klasskillnader, sociala skillnader, allmänhetens misstro mot polisen och kvinnohatet som manifesteras i ett söndersparkat ansikte. Som läsare vet man vilka som är förövarna och i växelvisa kapitel följer man Thomas, tonårsynglingen som just varit med om ett mord och polisens undersökningar som sakta arbetar sig fram mot lösningen. Alex Morrow leder utredningen av ett rått och brutalt kvinnomord. En ung kvinna, Sarah Erroll, hittas död liggande i trappan i sitt hem. Hon är endast iklädd en t-shirt och hennes ansikte totalt söndersparkat. Ett lika brutalt som meningslöst dåd. Alex Morrow möter man första gången i ”I midnattens stillhet”

The end of wasp season eller Getingsommar i översättning.