A Dying Fall

Rättsarkeologen Ruth Galloway är tillbaka. Denna gång är det en f d studiekamrat som önskar ett expertutlåtande från Ruth angående ett arkeologiskt fynd han har gjort i närheten av Blackpool. Man anar att det rör sig om ett sensationellt fynd och många är intresserade av det. Några har inte helt rumsrena avsikter med sitt intresse, Pendle universitetet har en historia med nynazistiska anhängare, därför är det mycket hemlighetsmakeri kring benresterna9780857388889_medium_dying-fall.jpeg. När det sedan visar sig att den f d studiekamraten och kollegan omkommit i en misstänkt mordbrand och Ruth får ta emot hotfulla sms blir det ett fall för Blackpool-polisen med back-up från Harry Nelson som officiellt är på ”semester”. Den arkeologiska deckar-intrigen är bara en del av Elly Griffiths böcker om Ruth Galloway. Det är minst lika intressant att följa böckernas karaktärer och deras inbördes relationer. Den lilla kretsen av vänner och kollegor är ihopnästlade på flera olika sätt och Griffiths är bra på att skildra mänskliga relationer, små minspel, ögonkast och tankar.
”A dying fall”
heter ”En orolig grav” på svenska.