Devils peak

Fantastisk. En sann fröjd att läsa. Förstår inte varför jag har dröjt så länge med att läsa ”Devils peak” av Deon MeyerIMG_1282.JPG. Boken blev utsedd till bästa utländska kriminalroman 2010. Ett utmärkt val, säger jag, utan att ha koll på konkurrensen det året.

”Devils Peak” har allt. Språket bara flyter (eloge till översättaren Mia Gahne). Spänning. Dramatik. En del av världen som är exotisk och obekant; Sydafrika. Sydafrika som i många år handlade om apartheid, ANC, Nelson Mandela. Exotiskt, men ändå, samma trötta, desillusionerade poliser. Kriminalaren i boken, Bennie Griessel, hade lätt kunnat bli en kliché. Han är ett fyllo. I boken följer vi hans vånda och kamp för att ta makten över sitt missbruk.

Tobela är en f d soldat. Tränad att döda utan att lämna spår. Christine är en ung och vacker kvinna som prostituerar sig. Allt för att försörja sig och sin dotter.

Bennie, Tobela och Christine är obekanta för varandra. Ödet och ett meningslöst rån för dem samman i en händelsekedja av våld och kamp på liv och död.

Alla är de är människor som tar lagen i egna händer i besvikelse och frustration när rättsystemet fallerar.

Självklart blir det mer läsning av Deon Meyer. Tidskriften ”Vi Läser” nr 4 2016 innehåller ett långt intressant reportage om Deon Meyer.