Ruth Dalloway

”The woman in blue” (En kvinna i blått) är den 8:e boken om arkeologen Ruth Dalloway. Som alltid bjuder Elly Griffiths på trivsam läsning kryddad med mysterietrådar. Detta är kommissarie Nelsons bok. Det är Nelson som är i fokus och man lär känna honom bättre. Alla övriga karaktärer kring Ruth och Nelson är förstås med mer eller mindre. Det är mycket karaktärerna och deras inbördes relationer som till stor del är behållningen med böckerna. 9789137148182_200x_en-kvinna-i-blatt.jpeg

Intrigen rör sig runt överfall och mord på kvinnor. Morden sker i Walsingham. En religiöst viktig plats pepprad med heliga platser, reliker, kapell och kyrkor. En plats för tillbedjan, pilgrimsfärder och Madonnakult. Walsinghams religiösa historia går långt tillbaka i tiden.

Religion är ett laddat ämne och många är de som anser sig ha den rätta tron och tolkningen av de heliga skrifterna. Här är det kvinnopräster som är ifrågasatta och utsatta för hat.

Elly Griffiths bygger upp sina romaner i klassisk stil. Hon tillhör de författare som har vuxit med uppgiften anser jag.

Lagom är ett bra ord för hennes böcker. Lagom mysterie, spänning och relationer!

Ännu en fördel är den grafiska utformningen. Bra radavstånd, bra typsnitt i en bra storlek. Bra kapitalindelning. Texten är luftig och lätt att ta till sig även på originalspråk.