Roots

En nyinspelning Alex Haleys ”Roots” finns som miniserie på HBO. Den första filmatiseringen gick på TV för ca 40 år sedan. Det var en serie som ”alla” tittade på. Så var det ju på den tiden. Tv hade ett helt annat genomslag.

Roots är släktkrönikan om slaven Kunta Kinte och hans efterlevande.

HBO:s miniserie är grym och våldsam. Den lyfter fram slavarnas utsatthet på ett obehagligt tydligt sätt. Kunta Kinte är en stolt ung man med stark vilja. Hans far fostrar honom till en Mandinkakrigare och lär honom att klara tuffa utmaningar. Kunta Kintes stolthet och starka MV5BMTU4OTE4MzU2M15BMl5BanBnXkFtZTgwNzE3ODQwOTE@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpgvilja blir dessvärre hans olycka.

Han befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt, blir fångad och förd till slavhandlare. Ett slavskepp för honom till Amerika. Bara detta är hemskt att se. Människor rycks ifrån sitt land och sina familjer och behandlas som varor. Vita män går runt och synar lasten, känner på muskler och kollar på tänder (som vore de hästar).

Kunta Kinte blir såld. Han vägrar dock att acceptera sitt öde. Han är uppstudsig och stolt och planerar hela tiden att rymma. Rymmer gör han mer än en gång. Skogarna är fulla av slavjägare. Det är omöjligt att komma undan.

Slavar är ständigt påpassade. De vita männen är våldsamma och betraktar dem snarast som ohyra eller vilda djur som måste tämjas. Slavar måste underordna sig. Vara undergivna. Aldrig ifrågasätta. Bli misshandlade och utnyttjade. Föremål för paranoia och misstänksamhet. När som helst kan delar av deras familjer vara borta. Sålda till någon annan plantageägare. Eller dödade.

Det är ett grymt liv. Ett liv utan hopp.

Jag tänker att även om slaveriet upphörde och de svarta blev fria män och kvinnor har förtrycket inte släppt. Svarta människor lever ännu idag med förtryck och rasism.

Slavhandel och människohandel existerar fortfarande. Ännu finns människor som betraktar andra människor som handelsvaror.

Roots är en viktig historia att ta del av.

 


2 reaktioner på ”Roots

Kommentarer är stängda.