Avdelning Q

”Den gränslöse” av Jussi Adler-Olsen är sjätte boken om cold-case avdelningen Q. Den börjar lugnt. Carl Mörk har alls ingen lust att ta itu med en händelse som inträffade på Bornholm för 20 år sedan. En ung kvinna försvann och hittades senare död. Händelsen hade blivit till en besatthet för den pensionerade polismannen som ringer och ber om Carls hjälp.IMG_1234.JPG

Så blir det ändå så att Assad, Carl och Rose beger sig till Bornholm för efterforskningar. Det blir ett tidsödande grävande med trådar som leder hit och dit. Överallt gäckar vittnesmålen om Frank, en vacker och intagande ung man som troligen var kvinnans pojkvän en tid. Skuggan av Frank följer med överallt.

Rätt vad det är, är man helt fast i historien. Det är som ett nät som dras åt. Slutsidorna är en kamp mot tiden. Spännande.

Min invändning är den slutgiltiga jakten med Carl och Assad. Båda skadade efter tortyr och mordförsök. Men de kämpar på som riktiga superhjältar. Det blir väl mycket actionfilm för min smak.

Jag tycker alla avdelningen Q-böcker är bra, så också denna. Persongalleriet med Carl, Assad och Rose är en motsägelsefull grupp människor men kul. Det är inte bara spännande, det är roligt också.

Bäst är ”Kvinnan i rummet” och ”Flaskpost från P”. Man bör läsa dessa i ordning eftersom ett gammalt fall hela tiden kommer upp till ytan. Ett fall som Carl jobbade med och som har fått stort inflytande på hans liv.