Elizabeth George

Orden bara flödar när man sätter sig och börjar läsa”Oanade konsekvenser”. En ny bok med ett nytt fall för Thomas Lynley och Barbara Havers vid Soanade-konsekvenser.jpgcotland Yard. Elizabeth George vet hur man berättar och håller intresset uppe. Det är verkligen ett konstant flöde på 612 sidor.

Både Lynley och Havers är karaktärer som man känner väl vid det här laget. Havers är dock mer dämpad och återhållsam. Helt tvunget eftersom ett hot om förflyttning hänger över henne. Det är något hon absolut inte vill vara med om. Jag saknar dock den egensinniga Havers, även om hon beter sig otroligt upprörande ibland.

Lynley är den trygga klippan, som dämpar och håller Barbara om ryggen. Men det visar sig finnas fler som saknar den ”gamla” Barbara. Kanske vi möter en annan sida av Havers i nästa bok?

En känd feminist och författare dör plötsligt och oväntat. Hennes förläggare kan inte acceptera att döden skulle vara naturlig. Vid närmare granskning visar det sig vara mord. Mordfallet leder dem till personer och händelser i Dorset och London. Sorgliga och tragiska familjehemligheter visar sig vara orsak och verkan. Men fel person anklagas. Fel person erkänner mord.

Med ett myllrande persongalleri fångar Elizabeth George upp samtidens trender. Här är det feminism, lesbisk kärlek och ifrågasättandet av traditionella könsroller. Därför känns hennes deckare såväl i samklang med tiden. Även moderniseringen av Londonkvarter får några kritiska slängar.

Frågan är vad jag läser nu?