Salladsnätter

Salladsnätter utspelar sig i en liten stad i Brasilien. Otto blir plötsligt änkling efter femtio års äktenskap med Ada. Ensam i huset är han utlämnad åt grannarnas alla görande och låtande. Otto vill bara sitta i sin fåtölj med en filt över benen. salladsnatter

Det är brokigt persongalleri som rör sig på gatorna och i husen runt Otto och Adas gula hus. Det var Ada som småpratade, bjöd på blomkål, gav bort tulpaner och tog del i vardagslivet runt dem på olika sätt. Nu är Ada borta, men ändå väldigt närvarande för Otto. Han vill inte ha något som helst med grannar eller brevbärare att göra. Helt ofrivilligt dras han ändå in i situationer som han helst vill fly undan.

Detta är en bok som berättar med humor och glimten i ögat. Inga gapskratt. Småmysig. Karaktärerna är rätt ytligt tecknade. Ada är mest tydlig. Ada som ju bara är ett minne. Så kan det säkert vara. En människa blir inte helt tydlig och klar förrän hon är borta.

Brasilianska Vanessa Barbara är en författare att hålla ögonen på.