The Fall

Bästa kriminalserien på länge ”The Fall” med Gillian Anderson som ”Stella Gibson” , chief inspector och spaningsledare.

The Fall (TV Series 2013– ) Poster

Stella Gibson kallas in för att leda utredningen av ett mord på en ung kvinna i Belfast, Irland. Ganska snart länkar man mordet till andra mord på unga kvinnor i Belfast.

En seriemördare går fri. Jakten tar sin början. Man följer hela tiden mördaren som lever ett vanligt liv med familj och arbete. På nätterna ägnar han sig åt helt andra saker. Hela tiden något steg före polisen.

Spänningsfaktorn är hög. Svårt att sluta titta när man kan avverka flera avsnitt i rad.

Gillian Anderson är perfekt som ”Stella Gibson”. Stella Gibson är en modern kvinna, en kvinna för 2000-talet. Långtifrån polisklichén sliten man som har jobbet som sitt liv och jagar ensam.

Stella är chef. Delegerar, använder hela sitt team, har ett privat liv. Står för sina handlingar, tar ansvar – no bullshit. En kvinna som tar plats på ett sofistikerat sätt.

Jovisst, perfekt finns inte på riktigt. Det är ändå alldeles för sällan man ser en sådan komplex och sammansatt kvinnoroll – mer sånt!

Jamie Dornan är också han väldigt bra som den manipulerande, tyst aggressive, intelligenta seriemördaren. Samtidigt läskig och skräckinjagande.

Serien finns på Netflix. Rekommenderas för alla deckarnördar.