Zigenerskan

Malika är en tonårig flicka född i Bayern. Tillsammans med andra romer blir hon under 2:a VK deporterad och förd till arbetslägren i Auschwitz och Ravensbrück. På vägen dit förlorar hon allt. Familjen. Släktingar. Sitt ursprung och sin identitet. Malika blir Miriam. Miriam en judisk flicka av god familj.Jag heter inte Miriam

Allt i livet går ut på att överleva kosta vad det kosta vill. Vi har hört berättelserna många gånger. Det ohyggliga som pågick i koncentrationslägren. Detta är berättelsen om ett genom tiderna avskytt folk. Romerna (zigenarna), de ”rensades” också ut i det ariska Tyskland.  Sällan berättad, men Majgull Axelsson gör det genom Miriam/Malika. En fiktiv person.

Miriam som till slut hamnar i paradiset Nässjö och blir en vacker, lugn och ordentlig tandläkarhustru.

Koncentrationslägrens fasa förtjänas att berättas om och om igen. Intoleransen lever. Fördomarna lever. Alla gillar definitivt inte olika.