Bokutmaning2016

Ännu en bok utläst på min utmanarlista. ”Hausfrau” av jill alexander essbaum. Debutroman. En bra och välskriven sån.

Amerikanska Anna är gift med schweizaren Bruno och de lever i Schweiz. Anna är helt alienerad i sin tillvaro. Hon talar språket; tyska dåligt, landet och vanorna är främmande. Även kontakten med mannen är avstängd. De har tre barn. En trebarnsmamma har oftast fullt upp kan jag tycka och hon är ju en hausfrau. Men svärmor finns där och tar hand om barnen alltsomoftast. Anna har mycket tid för egna utflykter.9789173376860_200_hausfrau.jpg

Anna är fångad i sin egen bubbla. Lider av insomnia och vandrar ut på nätterna. Avstängd och avskärmad från sin tillvaro.

Längtan efter kontakt driver henne till att ragga upp män och inleda flera affärer. Att katastrofen väntar runt hörnet det inser man som läsare. Att leva dubbla liv eller parallella liv brukar inte funka i längden för någon. Snart är katastrofen ett faktum.

Anna är sinnebilden för en människa fångad i sig själv. Tankarna, grubblandet, vankandet, oförmågan att umgås, oförmågan att möta andra människor. Rotlösheten. Amerika är inte hemma. Schweiz är heller inte hemma.

En bra bok.