Bokutmaning 2016

En av utmaningarna var Alice Munro – vilken titel som helst. Nu är ”För mycket lycka” utläst. Min andra samling av Munro. Denna författare är så imponerande.for-mycket-lycka.jpg

Redan i novellernas inledning blir man engagerad, uppslukad av dessa tillfälligt förbipasserande karaktärer och deras liv.

Karaktärer som är mänskligare än riktiga människor. Jag har nog inte läst någon annan författare som så väl kan fånga människors komplexitet och sammansatta känslor. Munro backar inte för något. Hennes personer är onda och goda. Inget är svart eller vitt. Det är grått. Glädje och kärlek med svarta kanter.

Den sista novellen heter ”För mycket lycka” och den satte lite myror i huvet på mig. Den är historisk, 1890-tal och framåt. Jag börjar hela tiden tänka på vilka historiska skeden som avses. En bagatell egentligen.

Novellen är bra, handlar om en kvinnlig matematiker från Ryssland. Hon lever ett liv som jag föreställer mig inte var ovanligt vid denna tiden kring sekelskiftet. Om man var mer välbeställd. Nedslag i Europas metropoler, även i grannländer i Norden.