STHLM delete

Jens Lapidus skriver om två världar i STHLM delete. Den ena världen är befolkad av äldre och yngre män (mest). Gangsters och maffiatyper. Många av dem med invandrarbakgrund. De lever i en parallell värld där deras lagar och regler gäller. Vissa är upphöjda till storbossar. Ytan är viktig, att kunna glänsa med snygga bilar, dyra droger, snygga tjejer. Vara hård så det knastrar om det. Här finns också en naivitet. Man agerar som om man var med i en actionrulle fast det är på riktigt. Jag tänker på språket, ett vapen kallas ”gann” dvs ”gun”.

sthlm-deleteTeddy är huvudpersonen. En kille som gjort tid och har ambitionen att leva i den andra världen. Världen där samhällets lag och rätt gäller. Brott och straff. Där finns hans boj Emelie, ny och ung advokat. Det gamla livet hinner ikapp Teddy. Det finns mycket som är ouppklarat och saker som behöver fixas. Han blir upptagen i sina gamla kretsar så snart han kommer ut från fängelset. Emelie behöver också Teddys hjälp med ett uppdrag som försvarsadvokat för en ung skottskadad pojke.

Uppdraget anknyter till händelserna i VIP-rummet. Det är en bra idé att börja med VIP-rummet. För min del funkade det att läsa STHLM delete fristående men helheten tror jag blir bättre med båda böckerna.

Jens Lapidus skriver på ett kort och effektivt språk. Inga broderier med miljöskildringar. Personteckningen är också ganska fyrkantig. De känns mer som figurer utan liv.

Lapidus´ böcker är spännande och har tempo. Gillar kontrasten mellan världarna; den kriminella och samhällets lag och rätt. Världarna har både likheter och olikheter och kanske inte är så långt ifrån varandra som kan tro.