Nora Webster

Tjuvstartade på en av mina bokutmaningar i slutet av 2015. Ny författare:

Colm Tóibín: Nora Webster nora-webster

Tycker mycket om den. Porträttet av änkan Nora Webster är innerligt, insiktsfullt och känsligt. Jag identifierar mig med henne eftersom jag själv är i en liknande situation. Att börja om livet med ändrade förutsättningar samtidigt som vardagen och omvärlden är densamma. Men ändå inte.

Nora är nybliven änka med fyra barn, två döttrar och två söner. Familjen bor och lever i det lilla samhället Wexford på Irland. Ett ställe där alla är bekanta, gamla vänner eller släktingar. Människorna vet vem du är och vad du har varit med om. Den katolska kyrkan med munkar och nunnor är mycket närvarande i alla delar av livet. Noras liv går vidare till en början skälvande som på tunn is. Familjens liv böljar hit och dit och rör sig framåt som livet gör. Inget är beständigt i världen eller familjen. Det händer saker både bra och dåliga. Nora kan känna sig både villrådig och ensam. Besluten är hennes och ingen annans. Med tiden växer självförtroendet och hon tar alltmer kommando över sitt liv. En stark och självständig kvinna stiger fram.

Att hålla ihop och hålla skenet uppe kostar på. Till slut hinner sorgen och förlusten efter hennes make ifatt henne. Allting har sin tid. Även sorg och insikt.

En underbar och mänsklig bok.

+++++   🙂